maanantai 24. joulukuuta 2012

TIIRATORPAN JOULUPÖYTÄ

Meilläkin syödään jouluna tavallista paremmin, vaikka perinteisiä jouluruokia edustaa vain riisipuuro. Minä popsin huttuni maidon, sokerin ja kanelin kera, vaimo harrastaa mansikkahilloa. Torpan joulu alkaa, kun riisipuuro uhkaa palaa pohjaan väen kuunnellessa Jussi Björlingiä radiosta.

Palamatta muuten jäi tänä vuonna. Ihanaa. Ja ihanaa on myös joulumme pääruoka. Kinkun ja lipeäkalan sijasta se on ollut vuosien varrella mm. poroa, nautaa, kalkkunaa, lohta ja siikaakin. Hirveä oli ateria monina jouluina silloin, kun velipoika vielä jaksoi murhata sorkkaeläimiä metsässä. Tähänastisen elämäni maukkain juhlaruoka oli vuonna 2004 hirveä muttei kamala.

Tuomaanpäivänä ostettiin sitten kauppahallista 1,6  kilon nieriä. Ei maltettu odottaa aattoon asti, vaan kiskaistiin kala ulos pakkasesta jo eilen. Ja kas mikä muhkea nautinto. On Tiiratorpassa nieriää syöty arkenakin, mutta miten onkin niin maullaan näin jouluna.

Pitäkää kinkkunne, laatikkonne ja lipeäkalanne - meillä syödään nieriää. Perunamuusin, sitruunan, smetanan ja ruohosipulin kera on pannulla paistettu nieriä suloista suuhunpantavaa. Jos itämaan kolme viisasta miestä olivat todella viisaita, veivät he vastasyntyneen Vapahtajan vanhemmille lahjaksi myös nieriää.

Ylistää Hannes


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti