sunnuntai 27. tammikuuta 2013

BONGAILUA HYVÄN SÄÄN AIKANA

Eilen ja tänään on sitten Suomen pihoilla bongailtu lintuja? Vai onko? Alun perin bongaus tarkoitti jotain aivan muuta kuin lintujen tarkkailua. Termi luotiin kuvaamaan niiden lintuharrastajien toimintaa, jotka keräävät pisteitä eli pinnoja maahamme eksyneistä tai muuten harvoin tavatuista lajeista. Kun bongari saa tietää, että jossain on havaittu tuollainen laji, ei hän epäröi rientää katsomaan sitä. Hän ajaa satojakin kilometrejä havaitakseen itse sen linnun. Jos reissu onnistuu, voi bongari iloisena kirjata uuden pinnan tililleen.

Vain tätä tarkoitti bongaus  vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten. Ensin sanan merkitys laajeni koskemaan kaikkea lintuharrastusta ja pian senjälkeen mitä tahansa havainnointia. Alettiin bongata tuttuja väkijoukosta, levyjä youtubesta, autojen rekisteritunnuksia jne. Alkuperäinen merkityskään ei unohtunut, onhan esimerkiksi bongariliitto, mutta se hukkui yleisen bongausvimman viidakkoon.

Ne lintuharrastajat, jotka eivät bongaa, yrittivät aluksi estää sanan leviämisen. Korostettiin, etteivät suinkaan kaikki lintuihmiset ole bongareita. Yritys vain näyttää epäonnistuvan. Tehtävä oli ylivoimainen. Kun näet kansa alkaa jotain sanaa suosia, ei sitä pidättele mikään. Äkkiä kaikki puhuivat bongaamisesta viis veisaten sanan varsinaisesta merkityksestä.

Ymmärtääkseni me lintuharrastajat olemme antaneet periksi. Tätä ilmentää mm. se, että keskusjärjestömme Birdlife Suomi nimesi suurimman vuotuisen lintutapahtuman pihabongaukseksi. Ei  pihoilla mitään bongata, tarkkaillaan vain ja lasketaan lajeja sekä lukumääriä, mutta pihabongaus tuo nimi nyt on.

Täytyy silti myöntää, että korvissani rapsahtaa joka kerta vieras ääni, kun minua sanotaan bongariksi. Kotkan osa harrastuksestani on näet muuta kuin havaintopinnojen keruuta. Ei aikani eivätkä rahani riitä suuren luokan bongaukseen. Joissain rajoissa olen tosin sitä harjoittanut.

Pihabongaukseen poiketakseni ilmaisen iloni sekä päivän säästä että lintujen lukuisuudesta. Tiiratorpan pihalta Porin Pihlavan Halssissa erottui tänä aamuna klo 9.03:n  ja 10.03:n välisenä aikana esimerkiksi 90 urpiaista ja 40-pyrstöinen parvi sekä viherpeippoja että vihervarpusia. Eri lajien edustajia huomattiin kymmenen. Lauhassa ilmassa vierähti tunti rattoisasti. Kaikkiaan lintuyksilöitä tavattiin 188 kpl.



Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti