tiistai 15. tammikuuta 2013

YLLÄTYSPARI TOPELIUS - ULVAEUS

Mitä yhteistä on Maamme-kirjan, Välskärin kertomukset ym. kansallisia tarinoita kirjoittaneella Zachris Topeliusksella ja Abba-legenda Björn Ulvaeuksella? Vastaus hätkähdyttävään kysymykseen saatiin toissapäivänä Radio Suomesta. Kadonneen levyn metsästäjä Pasi Hiihtolalla näet välähti. Miehethän askartelivat saman runon kimpussa. Topelius 1800-luvulla, Ulvaeus selvästi myöhemmin kertoi Koivun tarinan.

Alkuperäinen runo "Björken" juoksi paperille satusetämme mustekynästä. Abba-sankari, joka tosin tuolloin oli vasta Hepstars-muusikko, löysi sen ja sai idean. Tuostapa laulu. Hieman vain muutat sanoja säveleen sopivammiksi ja kas: juttu on valmista lyriikkaa jonkin Hootenanny-yhtyeen levytettäväksi.

Yhtye löytyi helposti. Ruotsalainen Hootenanny singers lauloi vinyylille kappaleen nimeltä Björkvisan. Sama porukka tuli tunnetuksi muistakin suomalaisyhteyksistään, sehän levytti kaksi kappaletta peräti äidinkielellämme. Gabrielle-nniminen nousi Pohjanlahden tällä puolen listojen keulapaikoille asti. Björkvisanin levytti sitten suomeksi Finntrio nimellä Koivu.

Niin Björkvisa kuin Koivu ovat kadonneita levyjä myös minulle. Eivät löydy yötuopinkaan pohjalta. Harmi, sillä tarina ja sävel ovat surullisen kauniit.


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

1 kommentti:

  1. Itse asiassa kappale on nimeltään "Björkens visa".
    http://www.youtube.com/watch?v=ul6g7bHNnWM

    VastaaPoista