keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

KIEKOLLISET JA KIEKOTTOMAT PATIAT

Ai mitäkö ovat patiat? No sym- ja anti- tottakai. Jälkimmäisiä puhkui se tamperelainen Ilveksen ja Kooveen kannattaja, joka toivoi Porin Ässien voittavan liigamestaruuden jääkiekossa. Herraa kuulemma harmitti vietävästi, että Tappara pääsi loppuotteluun.

Porilaisena yhdyn miehen toiveeseen. Ässät voittakoot, mutta kiintoisaa olisi kuulla, mitä pahaa Tapparassa on, kun sitä Ilves-fani noin vihaa. Ja mitä hyvää Ilveksessä? Onko totta vai liiottelua, että Helsingissä jokeri-jengi inhoaa hifkiläisiä eivätkä Tampereella ilvesläiset ja tapparalaiset tule toimeen keskenään? Ja vielä: kuinka yleistä tällainen vastakkaisuus saman kaupungin asukkaiden kesken lienee?

Vielä enemmän kiinnostaa tietää syyt moiseen tilanteeseen. Eihän tuossa ulkopuolisen silmin mitään järkeä ole. Vahvat anti- ja sympatiat nousevat usein tunteista, joita tuntijan itsensäkin on vaikea hahmottaa saati eritellä. Taustalta voi löytyä kaikenlaista ihan siitä lähtien, että "pahan" joukkueen joku kannattaja on ollut mäntti aina kaveripiirin vahvaan asenneilmapiiriin asti. On tärkeää saada kuulua "meihin."  Ihminen on laumaeläin.

Kun me-henkeä vahvistetaan luomalla viholliskuvia, lähdetään arveluttavalle tielle. Tunteiden kuumetessa syntyy tappeluja, väkivaltaa, toisen tahallista vahingoittamistakin. Urheilukenttien ulkopuolella (onneksi sentään aika harvoin sisäpuolella) eri ryhmiin kuuluvat ihmiset tappavatkin toisiaan. Järjetöntä se on mutta ikävän totta. Siinä mielessä voi vain suositella omien tunteiden ja asenteiden punnintaa. Tulos on toivottavasti se, että minulla ei ole yhtään pätevää syytä vihata enempää keitään ryhmänä kuin ketään henkilönä. Älkää silti luulko, että olen päässyt noin pitkälle. Epärationaalinen ja selittämättömistä syistä joitakuita kohtaan antipatiaa tunteva syntinen olen siinä missä muutkin. Arvatkaa, kuinka riemuitsin HIFK:n  javarsinkin Jokerien pudottua loppupeleistä.


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti