keskiviikko 10. huhtikuuta 2013





YYTERI-KIRJA ILMESTYY ENSI VIIKOLLA

Yrittäjäkurssilla käskivät kehua omia tuotteita. Vaan kehtaako komentoa kovin estottomasti totella, itseriittoisen omakehujan maineessa kun taidan muutenkin haista. Sitä paitsi kolmannestatoista kirjastani ei tullut niin hyvä kuin olisin toivonut. Jospa se paras teos on vielä kirjoittamatta. Suokoon Luoja.

Aihe kuulostanee tutulta. Kirjoitin vuonna 2005 menestysteoksen nimeltä Yyteri - hiekkarantojen kuningatar. Se möi yllättävän hyvin. En parin tuhannen myydyn kappaleen jälkeen rohjennut ottaa enää uutta painosta sillä seurauksella, että nyt olisi antaa ostohaluisille pelkkää ei oota. Ystäväni, liikemies Manu Toivonen näin ollen täydennettyä laitosta  ehdotteleiksen. Tein työtä käskettyä, koska Manu on viisas mies.

Hiekkarantojen kuningatar vaihtui dyynien kaunottareksi. Pohjana on vanhan kirjan teksti, lisäyksenä runsaasti lisätietoja ja tarinoita siinä käsittelemistäni asioista. Erityisesti Rolling Stonesin juhannusvierailusta 1965 löytyi paljon sekä  muisteluksia että tunnelmapaloja. Oli muuten huikea spektaakkeli.

Niin, ja onhan kulunut seitsemän vuotta. Yyterissä on vuoden 2005 jälkeen tapahtunut mielenkiintoisia. Kymmeniä tuhansia katsojia ja tuhansia osanottajia kerännyt Beach futis-turnaus sekä ihastutti että vihastutti. Rantajalkapallon ympärillä käytiin varsinainen sisällissota. Ei siinä sanoja säästetty eikä siivilöity. Yksimielisesti on sen sijaan tykätty maamme suurimmasta rautalankamusiikin katselmuksesta, Yyteri-twististä. Kylpylähotelli täyttyy syksyisin ääriään myöten meistä twistin ja rautalangan himokuluttajista, vaikka talo iso onkin. Agentsit, A. Aallon rytmiorkesterit, Jussi Raittiset ja näitä paikallisemmat kyvyt ovat aiheuttaneet joukkohurmion.

Ikävämpi juttu liittyy Yyterin ympäristöön. Itse ranta, kuuluisat dyynimme, on yhtä kaunis kuin ennen, mutta lähimetsiä syö pieni paholainen nimeltä tähtikudospistiäinen. Kun sen toukkia kuuluu olevan 500 miljardia - luit oikein - VIISI SATAA MILJARDIA, ei tuho ole rajoittunut vähiin. Pari sataa hehtaaria mäntymetsää on UPM:n  harmiksi järsitty pistiäistoukkien liiveihin.

Lupasin pidättyä kehumasta. Sallikaa sentään poikkeus: kuvat ovat loistavia. Manu Toivonen, Juha Haavisto ja Mika Salinkangas tekevät kuulemma vallan laatutyötä kuvatakseen Yyteristä(kin) juuri sen oleellisen. Suomen ylivoimaisesti suosituin hiekkaranta on noille miehille rakas ja kyllä minäkin sitä tavallani rakastan.



Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti