sunnuntai 14. huhtikuuta 2013


SOKEA SIRKUKSESSA - ERÄÄN ESITYKSEN ANATOMIA

Osallistuin sokean ominaisuudessa Turun taideakatemian toisen vuosikurssin Tutut-nimiseen sirkusesitykseen. Tässä kommentteja Marika Leinonen-Vainion antamien, hyvien esitietojen pohjalta:

Marika: Esityksessä unohdetaan sirkukselle tutut kauneusarvot: kimalle, kauneus, suureellisuus ja täydellisyys. Esityksessä keskitytään niiden sijasta sirkuksen yksityiskohtiin, ääniin, hajuun, tuntemiseen ja lämpöön.

Hannes: Tunteminen oli mahdollista vain yhdessä esityksen 15 kohtauksesta. Hajuja en muista tarjotun. Esityksen jälkeen oli mukavaa, kun sai kosketella joitain siinä käytettyjä välineitä omin käsin. Jos se olisi mahdollista esitystä ennen, saavutettavuus paranisi. Tosin nytkin sain tutustua etukäteen  "kalkkarokäärmeen" kalisevaan häntään.

M:
Seuraavaksi kuvailen esitystilan, Köysiteatterin
Köysiteatteri on musta laatikko, kooltaan 15 x 16 m, korkeus noin 5 m. Esityksen katsomona toimivat puupenkit ja yleisön liikuteltavat muoviset istuimet. Puupenkit sijoittuvat tilan molemmille sivuille, sisäänkäynnin oikealle ja vasemmalle puolelle.

Esityksen kulku
Esiintyjiä on 17. He kulkevat esityksen aikana ovista sisään ja ulos, juoksevat tilassa - ovat lähellä yleisöä. TutuT koostuu 15 kohtauksesta. Esiintyjät ohjaavat yleisön siirtymisiä esityksen aikana.


H: Sekä tilan että esityksen kulun kuvaus riittää hahmottamaan kokonaisuuden. Pari sanaa esiintyjien ulkoisesta olemuksesta pannaan toivomuslistalle. Yleisön sijoittumisen ja määrän Marika kuvasi hyvin.

M: Kohtaus 1
Intro
Esiintyjät ohjaavat yleisön sisään Köysiteatteriin.
Yleisö tulee lähes tyhjään mustaan tilaan. Katossa roikkuu iso pitkulaisen muotoinen pressukasa. Kasan päällä makaa mies ja tikkaat. Mies pudottaa tikkaat alas laskeutuen niiden varassa maahan.  Mies nousee tikkaille ja hyppii niiden avulla vaihdellen kulku suuntaa.
Esiintyjiä ryntää sivuovista sisään. Pressukasa siirtyy aivan katsojien eteen avautuen kuin paketti paljasten sisältään vanerikuutioita, tikkaat ja sirkusvälineitä: tasapainoilulaudan: rola polan ja keppejä.  Pressu nousee taustaksi esiintyjille.

H:

Tämä olisi ollut mahdotonta hahmottaa ilman kuvailua. Sisäänryntäyksestä syntyvä juoksuaskelten töminä tosin paljastaa tuon tapahtuman. Miehen tepastelu tikkailla olisi sokean kannalta voinut olla mitä hyppelyä millä tahansa alustalla.

M: Kohtaus 2
Tasapaino ja matematiikka
Nainen ja mies tekevät rakennelmia kuutioista ja kepeistä. Nainen tasapainoilee kahden kuution päällä rola polalla. Mies siirtelee keppejä samalla kuin lukee matemaattisia kaavoja. Pressu on noussut ylös ja siirtynyt lähelle katsojia kunnes se yhtäkkiä putoaa alas aivan katsojien silmien eteen. Vähitellen pressu siirtyy kauemmas toimien katoksena seuraaville esiintyjille.

H: Pressun tuloa lähelle ei aistinut, ei liioin sen putoamista. Matemaattiset kaavat olivat hauskoja.

M: Kohtaus 3
Käsilläseisontakvintetti
Akrobatiaa lattialla viiden styrox- levyn päällä. Styrox levyihin on kiinnitetty mikrofonit, jolloin esiintyjien akrobatia ja styroxin ääni kuullaan voimakkaammin.

Esiintyjät ohjaavat yleisön siirtymistä kohtaukseen 4 seuraamaan monologia ja ilma-akrobatiaa

H: Styrox-narina/naukuna hahmottuivat hyvin. Oli helppo arvata, miten se syntyy. Ohjaus toiseen paikkaan olisi kaivannut selityksen, miksi?

M: Kohtaus 5
Ilma-akrobatiaa kankaassa
Kangas liukuu hitaasti naisen kieppuessa siinä, läpi tilan keskikohtaa yleisön keskelle.
Kohtaus 6
Ihmispyramidit
Esiintyjät kerääntyvät yleisön ympärille muodostaen pyramideja

H: Nämä tavoitin vain kuvailun avulla.

M: Kohtaus 7
Monologi
Yleisö siirtyy esiintyjien opastamina. Esiintyjät ovat selin yleisöön.

H: Selinoloa ei havaitse ilman, että joku kertoo sen.

M: Kohtaus 8
Juoksu
Osa esiintyjistä juoksee piirittäen yleisön. Sivuovesta tulevat esiintyjät rakentavat Styrox levyistä seinämän yleisön eteen.

H: Esityksen paras ja näkövammaiselle saavutettavin kohtaus. Esiintyjät tulivat nyt riittävän lähelle, jotta heidän läsnäolonsa tunsi. Ilo, hyvä mieli ja lämpö huokui heistä. Olin todella vaikuttunut.

M: Kohtaus 9
Seinän takana kaatuilu
Esiintyjä nousee tikkaille seinämän takana. Yleisö näkee vain esiintyjän liikkeessä, syntyy vaikutelma lentämisestä.

H: Vaikutelma lentämisestä syntyi taustamusiikin ja efektien ansiosta.

M: Kohtaus 10
Tikkaat ilmassa
Esiintyjä laulaa tasapainnoillen katosta roikkuvilla tikkailla. Yleisön Suunta vaihtuu, kun Löysä nuora rakentuu vastakkaiselle puolelle tilaa.
H: Laulun tietysti kuuli, mutta mihin se liittyi? Tarvittiin taas kuvailua.

M: Kohtaus 11
Löysä nuora + pallot
Nainen hymyilee ja ehkä vähän keimailee yleisölle: temppuilee huolettoman oloisena löysällä nuoralla. Kaivaa farkkujen takataskusta purkkapussin, laittaa purkan suuhunsa, puhaltelee palloja. Tasapainoilee yhdellä jalalla, tekee spagaatin. Ottaa katosta roikkuvasta ämpäristä kolme palloa ja alkaa jongleerata.
Kun löysää nuoraa puretaan, yleisö siirtyy seuraavaan kohtaukseen.

H: Tämä esiintyjältä melkoista taitoa edellyttävä, vaativa kohtaus meni sokealta vahvasti yli hilseen. Olisiko tyttö voinut puhua sen sijasta, että vihelsi?

M: Kohtaus 12
Kolinapuku
Esiintyjä tulee sisään ” häntään kääriytyneenä” tanssii aivan kuin loisi nahkansa, häntänsä. Noin 5 m pituinen Häntä rakentuu metalliesineistä: vanhoista messinkisistä kynttilänjaloista, tarjottimista, kulhoista, lusikoista..
Koliseva häntä nousee kattoon asti. Samaan aikaan tilaan rakentuu tiukka nuora.

H: Häntä kolisi vakuuttavasti. Vaikutelmaa nahkaansa luovasta matelijasta ei voinut syntyä, koska kalistaessaan häntää kalkkarokäärme valmistuu hyökkäykseen. Ei se samaan aikaan voi luoda nahkaansa. Taustamusiikilla ja efekteillä olisi voitu tehostaa kauhutunnelmaa, joka ilman muuta liittyy kalkkaron kohtaamiseen viidakossa.

M: Kohtaus 13
Löysä nuora on vaihtunut tiukaksi nuoraksi. Nuora alla on styroxlevyt.
Kaksi naista tasapainoilee tiukalla nuoralla. Taustalla puhetta. Tiukka nuora puretaan, kun samanaikaisesti tilaan rakentuu seuraava kohtaus.

H: Vuoropuhelu oli taidokkaasti rakennettu spektaakkeli ohipuhumisesta. Kirjailijana arvostan ratkaisua. Visuaaliset elementit hahmottuivat kyllä vain kuvaillen.

M: Kohtaus 14
Tolppa
Kiinalaista tolppaa pitää pystyssä neljä esiintyjää. Kaksi naista kiipeilee tolppaan aivan kuin kisaillen – kumpi tekee taidokkaimman hypyn tai sulavamman nousun lähes kattoon asti.  Kiipeily loppuu, kun tilaan juoksee mies tikkaiden, keilojen ja pallojen kanssa.

H: Kiinalaiseen tolppaan olisi ollut hyvä saada tutustua etukäteen.

M: Kohtaus 15
Tikapuuhuumori ja loppu
Loppukohtauksessa kaikki 17 esiintyjää kerääntyy saliin tehden  monenlaisia asioita: Nuori mies hauskuttaa yleisöä touhuamalla sirkusvälineidensä kanssa: hyppii tikkailla, jongleeraa, heittää renkaita.
Neljä naista kieppuu syr-renkailla, yksi roikkuu katosta ketjujen varassa.
Nainen istuu lattialla heitellen hattuja.
Outoa ääntä syntyy kun kaksi esiintyjää paukuttelee sormien, selän, kaulan niveliä. Ääniä vahvistetaan kontaktimikrofonien käyttäen.
Äänimaisema hiljenee, valot himmenevät, laskeutuu hiljaisuus. Esitys on loppu.

H: Tämä vaatii esiintyjien ääniä. Hauska mies voisi puhua, laulaa tai naurahdella. Entä, jos hatut heitettäisiin yleisölle/yleisön sekaan? Ihan pieni lapsi ehkä pelästyisi, mutta hattuja voisi suunnata rohkeannäköisille. Interaktiivisuus on nimittäin aina poikaa ja erityisesti se on sitä näkövammaisen "katsojan" tapauksessa.

Yleisesti totean nauttineeni esityksestä kiitos Marikan kuvailun ja esiintyjäryhmän johtajan, Johannan, joka tutustutti minut rolapolaan, syr-renkaisiin ja kiinalaiseen tolppaan. Pistekirjoituksella kirjoitettu kuvaus kohtauksista auttaisi seuraamista suuresti. Ääninauhaa ei oikeastaan voi käyttää esityksen aikana.

Erikseen on kiitettävä tapahtuman ilmapiiriä. Esiintyjät tykkäsivät yleisöstä ja yleisö esiintyjistä.

Hannes Tiira
Pastori, tietokirjailija
Pori

Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti