perjantai 19. huhtikuuta 2013



KOSTERVALSSI SOI

Mikä on Ruotsin läntisin asuttu paikka? Etkö tiedä? No enpä tiennyt minäkään silloin, kun päätin lähteä sinne. Vasta naapurinkielisestä wikipediasta luin, että se toden totta on ensi viikon matkakohteemme, Koster-saaret (kosteröarna på svenska). Kaksi asuttua ja monta asumatonta saarta sijaitsevat Skagerrakissa. Matkaa Norjankaan rajalle ei kerry kovasti; Oslo on lähempänä kuin Göteborg.

Miksi Koster-saarille? Ystäväni, joille olen kohteen maininnut, lisäävät tuohon kysymykseensä miltei poikkeuksetta oman arvauksensa: siellä on varmaan paljon lintuja. Taitavat pitää minua enimmäkseen lintumiehenä. Jos pelkkä se olisin, en suurin suitsinkaan poistuisi Porista tällaisena aikana. Keväthän "repesi" viime viikonvaihteessa. Tuhannet ja taas tuhannet siivet viuhtovat kohti maatamme parastaikaa niin, että vuoden ensihavaintoja eri lajeista saadaan jatkuvana jonona. Tuoreimpana Tiiratorpan pihapuussa helkyttelee punarinta. Metsähanhiparvi lensi yli talon ja joella tuossa vieressä huuteli isokuovi. Liu-kuovi taas kaipaa öljyä. Narisee.

Täytyy tutkia, ovatko Koster-saaret lintuisa pala Pohjolaa. Menemme sinne ja idylliseen pikkukaupunkiin, Marstrandiin kyllä lähinnä kahden kirjailijattaren, Ann Rosmanin ja Camilla Läckbergin innoittamina. Molemmat ovat onnistuneet kirjoissaan luomaan niin idyllisen kuvan noista seuduista, että menohimot heräsivät. Emme kuulu etelänmatkaajiin, suurkaupunkeja on nähty tarpeeksi, Lapin kuume ei ole yllättänyt. Sen sijaan rakastamme saaristoa ja Itämeren piiriä. Vuosi toisensa jälkeen suuntautuvat matkamme Ruotsiin, Viroon, Tanskaan, Puolaan, Saksaan ja Atlantin rannalle Hollantiin. Paljon on täälläkin koettavaa ja paljon, missä harva on tullut käyneeksi.

Tuntuu hyvältä lähteä, mutta blogi jää nyt viikoksi Poriin. Jos välttämättä haluatte lukea tekstiäni tänä aikana, pistäytykääpä Porin kirjakauppa Infossa tai Manu Toivosen Mtc Aamuhuoneistot-firmassa. Uusi Yyteri-kirjani kannetaan näihin paikkoihin maanantaina, kun se ei ilmestynytkään vielä eilen. Kirjakaupan osoite on Antinkatu 15, Mtc Aamuhuoneistojen Juhanintie 2 A  (Kaanaa).

Kas tässä Kostervalssi:
http://www.youtube.com/watch?v=j_PlJg0fkqU


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti