torstai 26. syyskuuta 2013



JUKKAPOIKA MATTI JURVAN LAULUNJÄLJISSÄ

En yleensä pidä vanhojen kappaleiden uussovituksista. Liikaa melua ja syntikkaa, liian vähän ajan aitoa, juuri sille ominaista atmosfääriä. Joidenkuiden omaperäisten mestarien, kuten Junnu Vainion itsensä alun perin tulkitsemiin lauluihin ei mielestäni saisi puuttua ollenkaan. Vaikea on tavoittaa Repe Helismaankin ilmapiiri. Hector onnistuu siinä parhaiten, mutta hän on tietysti suuri mestari itsekin.

Ainakin kaksi poikkeusta vahvistaa minulle sääntöni. Jukkapoika tulkitsee omalla kodikkaan raikkaalla kiltinpojan äänellään Matti Jurvaa vallan mukavasti. Kari Tapion Tähti ja meripoika - tulkinta ylittää - anteeksi vain kuningas Olavi Virta-fanit  - alkuperäislevytyksen tason. Virran ääni kypsyi siksi kuuluisaksi Suomen kaikkien aikojen komeimmaksi iskelmä-ääneksi vasta 50-luvun puolivälissä. Tähti ja meripoika levytettiin 1952.

Jukkapoika ja Matti Jurva-orkesteri:

http://www.youtube.com/watch?v=hcQkOV60o38

Sitten Jurva vuonna 1929. Jazz oli tullut Suomeen amerikkalaisella kauppalaiva Andanialla kolmisen  vuotta aiemmin. Jazziahan tämä ei ole. Hauska ja reipas kappale iloisen 20-luvun Suomea kuitenkin:

http://www.youtube.com/watch?v=JWWMWoPcC44


Kari Tapio: Tähti ja meripoika:
http://www.youtube.com/watch?v=VKjE45X2nok

Kuningas itse: Yön kulkija
http://www.youtube.com/watch?v=m90_ecyzjs8



YouTube - Videoita tästä sähköpostista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti