sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

LUOVU SOVINNOLLA

- Älä enää soita. Minä en jaksa enää.

Sanat sanoi muuan Urho Kekkonen eräälle Mauno Koivistolle  syyskesällä 1981, kun tämä pääministerin ominaisuudessa tahtoi kuulla presidentin kannan johonkin asiaan. Ei UKK ollut tosiasiassa jaksanut enää pitkään aikaan. Kaikki näkivät, mutta harvat sanoivat ääneen, että vanhan presidentin henkiset ja fyysiset kyvyt huononivat huolestuttavasti päivä päivältä. Saadessaan eron hän alkoi olla muissa maailmoissa majaileva, alleenlaskeva ihmisraunio.

Tuo on tunnettua historiaa. En ollenkaan tahdo verrata itseäni Kekkoseen, mutta jo minäkin olen jostain luopumaan joutunut. Toki vasta vähästä, ellei näköä lasketa. Siitä luovuin kokonaan kohta 40 vuotta sitten. Sen sijaan pelkään uusia luopumisia olevan edessä. Niiden tahti tiettävästi kiihtyy ihmisen vanhetessa.

Oliko napsahdus lannerangan alaosassa ensimmäinen merkki? Siitäkö hetkestä alkoi alamäki kohti uusia menetyksiä, kun kumarruin yhden kerran liikaa nostamaan irtoroskia lokerosta muovipussiin? Linkussa on  kävelty, buranaa popsittu ja kylmäpakkauksella kehoa kuritettu. Silti särkee eikä aurinkoisena kevättalven päivänä ole asiaa linturetkelle.

- Mitä tuosta valitat? Monella on paljon, paljon pahempaa.

Ehkä sanot noin. Sanot ja kehotat ajattelemaan sitä tai tätä oikeasti paljosta luopunutta lähimmäistä. Toki ajattelenkin. Vaan kun itselläni on elettävänä vain tämä oma elämäni, sitä tällaisissa tilanteissa kyselee henkilökohtaisen rapistumisensa asioita. Nyt lanneranka - mitä huomenna? Paheneeko tinnitus kuulovammaksi, milloin ylipaino ja tupakka alkavat tuntua pumpussa/keuhkoissa?

synkkiä mietteitä, myönnetään. Menestyvän miehen on vaikea alkaa menettää. Mieluummin yhä menestyisi kuin menettäisi tai varsinkaan menehtyisi. Lähes kateeksi käyvät ne, jotka ainakin näyttävät osaavan luopua sovinnolla, suostua siihen, ettei elo ihmisen huolineen ja murheineen ole yksi iso juhla kehdosta hautaan. No nyt ainakin tiedän, mitä savolainen tarkoittaa, kun se sanoo: "elämä opettaa, jos ei muuta niin hilijoo kulukemaan."



Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti