torstai 28. maaliskuuta 2013




VIIMEINEN ATERIA

Kiirastorstaina kuuluisi puhua siitä viimeisestä ateriasta, joka käsitti leipää ja viiniä. Tyydyn tällä kertaa vain mainitsemaan asian, sillä samoihin aikoihin, pari tuhatta vuotta sitten, koki kohtalonsa toinenkin mies kuin ehtoollisen Isäntä.

Professori P. V. Glob kertoo kirjassaan "Suon kansaa" rautakautisesta muinaisjäännöksestä seuraavaa:

Keski-Jyllannista, Tollundin suosta, löytyi v. 1950 hyvin säilynyt miehen ruumis. Kroppa oli niin äskenkuolleen näköinen, että turpeennostajat luulivat aluksi todistavansa tuoretta murhaa. Paikalle hälytettiin poliisit. Kun nämä poistivat enimmät turpeet ja mudat vainajan ympäriltä he huomasivat, ettei ihan viime aikoina tehdystä veriteosta ollut kysymys. Eläinten nahoista valmistetut vaatteet ja vyö, jolla miesparka oli ilmeisesti hirtetty, viittasivat vanhempaan murhenäytelmään.

Otettiin sitten yhteyttä Silkeborgin museoon. Sieltä riensi Tollundiin arkeologi parin avustajan saattamana. Hän arvioi herran kohdanneen matkansa pään samoihin aikoihin, kun kuolema kosketti sitä isolla kirjaimella kirjoitettavaakin Herraa. Ruumis oli rautakautinen.

No tapaushan herätti valtavan mediahuomion liki kaikissa maailmankolkissa. Tahdottiin saada tietää, voidaanko selvittää, mitä mies oli syönyt juuri ennen kuolemaansa. Saatiinpa hyvinkin. Peräsuolesta kaivettiin esiin 260 grammaa ruuansulatuskanavan läpi kulkenutta kasvispuuroa. Ainesosat olivat ajalle tyypillistä joskin meidän lautasillemme harvemmin kertyvää tavaraa. Ukontatar, keiholehti, peltohatikka ja meille tutuimpana ohra muistuvat mieleeni.

Liekö yllätys, että ateria tahdottiin esitellä julkisestikin. BBC:n TV-lähetykseen kutsuttiin kaksi kuuluisaa arkeologia, toinen heistä peräti sir, maistamaan rautakauden miehen evästä. Huippukokki sekoitti hatikat ja tattaret ynnä keitti puuron. Arkeologit maistoivat. Syötyään jokusen lusikallisen he irvistivät ilmoittaen luopuvansa leikistä. Onneksi ohjelman juontaja oli varannut studioon reippaan ryypyn paloviinaa. Sir Wheeler kulautti juoman kurkkuunsa ja totesi: - Yksi tällainen ateria olisi ollut riittävä rangaistus miehelle, vaikka hän olisi ollut suurikin rikollinen.

Hirnuu itse vain paistettua kuhaa popsimaan hiipivä Hanski


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti