lauantai 30. maaliskuuta 2013






KIPUJEN MIES

Kysymys: Miksi sanotaan 60-vuotiasta miestä, joka herää aamulla täysin vailla tuskia? Mitään paikkaa ei kolota, Eilinen keljutus on tipo tiessään ja olo tuntuu todella keveältä?

Vastaus: Sellaista miestä sanotaan vainajaksi.

Tämä kenties monelle tuttu vitsi kuului vuosi sitten kuolleen isäni mielikaskuihin. Itse hän vapautui läpi elämän kestäneestä päänsärystä vasta nukkuessaan hiljaa pois 81-vuotiaana. Ilman aika ajoin helvetillisiksi yltyviä tuskia hänestä olisi todennäköisesti tullut suurmies ja kuuluisuus. Te kaikki tietäisitte Ilmari Tyryn ainakin nimeltä. Se on tosin mahdollista yhä. Suomen huomattavin kivikokoelma odottaa järjestäjäänsä Säkylän Kirkonkylässä. Muutama matkalaukullinen jälkeenjääneitä papereita ja kirjoituksia vaatii toimenpiteitä minulta.

Olen miettinyt paljon, kuinka vaikealta isästä tuntui suostua voimattomuuteensa. Tähän kysymykseen on alkanut ilmaantua pienimuotoisia vastauksia viimeksikuluneiden viikkojen aikana. Erityisesti piinaviikolla ovat erinäiset kivut, vaivat ja tulehdukset estäneet Ilmarin poikaa työskentelemästä tehokkaasti. On ollut pakko lykätä tärkeitäkin tehtäviä tuonnemmaksi. Eikä vain tehtäviä vaan ilojakin. Sähköinen kirjelaatikko paisuu ystävien yrittäessä  kuulla elon merkkejä meikäläisestä. Luontoretket supistuvat lyhyiksi, kun mies väsähtää. Melkeinpä sanoisin, että onneksi kevät kehittyy kehnosti.

Itsekeskeistä puhetta? Kyllä vain, mutta lohduttaa ei tarvitse. Ristillä kärsinyt suuri kipujen mies ja sairauden tuttava on jo lohduttanut. Hän vakuuttaa, että olen Jumalalle rakas, vaikken saisi elämässäni aikaiseksi enää mitään. Ja niin olet muuten sinäkin.



Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti