perjantai 14. syyskuuta 2012

Matkaan lähtiessä sitä aina pelkää ja toivoo yhtaikaa. Jos pelko voittaa, jää matka tekemättä. Näin olikin vähällä käydä sokeiden luontoretkelle Utön saareen Itämeren syleilyssä. Pelkäsimme, että osanottajat loppuvat, ennen kuin yhteysalus irtoaa satamasta Nauvon Päärnäisissä.

Kolmeksi sokeaksi ja kolmeksi näkeväksi joukkomme hupenikin. Kuka oman, kuka puolison sairauden vuoksi peruutti tulonsa, olipa niitäkin, jotka peruuttivat syytä ilmoittamatta. Tämä ei sentään lannistanut meitä. Hyvä, sillä retki onnistui alusta loppuun mainiosti.

Utön syyssää oli poikkeuksellinen: enimmäkseen auringon paistetta, päivälämpötila lähellä 20 astetta, tuulikin sangen siedettävä. Ilma oli oikeastaan liian mukava lintumuuton kannalta. Suuret, vilkkaasti ääntelevät muuttoparvet odottavat kelien huononemista. Tapasimme massoittain vain hippiäisiä ja västäräkkejä muiden lajien jäädessä korkeintaan muutaman yksilön havainnoiksi. Itäniityllä lepäili tosin parikymmentä suokukkoa ja meressä ui monta merimetsoa. Luettelen Utössä tavatut lajit tekstin päätteeksi.

Maastoltaan saari on Itäniityn reittiä lukuun ottamatta helppokulkuista. Mäet ovat matalia ja rinteet loivia. Iso osa teistä on päällystetty eivätkä polutkaan kasva hevosenpään kokoista kivenjärkälettä.

Tutustuimme kahteen saarelaiseen, siellä syntyneeseen, monta vanhaa tarinaa kertoneeseen mummoon ja Utön uusimpaan asukkaaseen, professori Jorma Tenovuohon. Tenovuon talo meren äärellä on oikea idylli vanhan ajan huonekaluineen, ihanine istutuksineen ja kolmelta suunnalta merelle avautuvine akkunoineen. Onnen poika tuo Tenovuo.

Hotellin ruoka on herkkua, rivitalohuoneistot hyvin varustettuja ja henkilökunta mukavaa. Kaarinalainen lintuharrastaja  Jorma Hellsten ihastutti kaikki leppoisan rauhaisalla olemuksellaan, paljoilla tiedoillaan ja ystävällisellä luonteellaan. Hän kiinnostui selvästi sokeiden elämästä hyvänä opettajanaan Laila Rantanen-Timonen.

Kaikki pelot osoittautuivat sitten turhiksi. Uskallamme järjestää lintu/luontoretken näkövammaisille myöhemminkin. Paikka voi olla Utö mutta voi se olla jokin muu.

Tapasimme saaressa nämä linnut:

Talitiainen
Varis
Räkättirastas
Isokoskelo
Harmaalokki
Merilokki
Naurulokki
Kalalokki
RäystäspääskyHaarapääsky
Törmäpääsky
Heinäsorsa
Punarinta
Sinitiainen
Kyhmyjoutsen
Västäräkki
Mustalintu (Merimatkalla Utöhön)
Haahka (Merimatkalla)
Merimetso
Keltavästäräkki
Kirjosieppo
Harmaasieppo
Pikkusieppo
Hippiäinen
Tuulihaukka
VArpushaukka
Ruskosuohaukka
Käki (ei kukkunut mutta silti suurin yllätys)
Käpytikka
Pajulintu
Lapinsirkku
Lapinkirvinen
Niittykirvinen
Järripeippo
Kivitasku
Punakuiri
Suokukko
Tylli
Leppälintu
Ristisorsa
Merikotka
Nokikana
Telkkä (Palumatkalla merellä)
.

Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti