perjantai 21. syyskuuta 2012

TERVEET TEKSTARIT

- Odotan saavani Nobel-palkinnon luomieni tekstarien ansiosta. :)

Jörn Donner nauratti kuulijoita sanomalla noin. Hän esitelmöi (käytännössä pakinoi) Vammalan Wanhan kirjallisuuden päivillä v. 2011.

Kuuluin naurajiin; en siksi, etten uskoisi Donnerin voivan saada mitä tahansa palkintoa,vaan siksi, että tekstiviestejä pidetään tilapäis- jopa pilipali-kirjoitteluna. Nobelin kirjallisuuspalkintoko sellaisesta - ei ikinä?

Tänään yrittäjäkurssilla ajattelin asian uusiksi. Aiheena oli sosiaalinen media. Facebook-viestit todettiin lyhyiksi, twitterit vielä lyhyemmiksi. Etenkin ensin mainitut heijastavat hetken tunnelmia. Päivän tapaukset ja sekalaiset mieleen juolahduksemme kuuluvat naamakirjaan. Tekstarit menevät osin samaan viihteen genreen, joskin profiilit, kaverihaut jne. puuttuvat. Silleen se on vähän rajoitetumpaa.

Tekstarit ovat itse asiassa kirjallisuutta. Koettakaapa itse kirjoittaa osuva tanka, haiku tai aforismi. Jos saat sanottavasi tiivistetyksi muutamaan sanaan tai lauseeseen niin, että ydin uppoaa lukijaasi, onnistut. Itse en siihen yltäne, harva tasoa tavoitteleekaan. Katja-nimisen ystäväni parhaat kiteet skyllä kimoilevat kirkkaina sieluni seinämillä.

Katja on jännittävä tapaus. Usein on hänen soittoaikeensa rauennut, kun pupu on puikkinut pöksyyn. Tekstari ja sähköposti ovat taivaan lahja hänenlaisilleen ujoille. Heitä on muuten yllättävän paljon.

Lasten ja nuorten kännykänkäytölle naureskellaan makeasti. "Meillä on ens tunnilla matikkaa, mitäs teillä"-tyyppiset joutavuudet huvittavat. Toisaalta - mitäs me itse kirjoittelimme 7  - 15-kesäisinä? Suurin osa ei yhtikäs mitään. Joku herkkä tyttösielu ehkä rakkauskirjeitä, jotkut päiväkirjaa. Onhan parempi, että jälkikasvu naputtelee edes tekstareita kuin jos he olisivat kokonaan kirjoittamatta. Päiväkirjojen ja pöytälaatikkorunoilijoiden tyttäret sekä pojatkin luovat blokeja. Ajat ja välineet muuttuvat, mutta ihminen ei lakkaa kirjoittamasta.

Kahdeksankymppinen Jörn Donner tuskin ehtii saada himoitsemaansa palkintoa tekstareista. Sen tuleva saaja saattaa tänään kutsua kavereita tekstarilla jatkorippikselle tai bileisiin.




Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti