keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Te ehkä säälitte Hanski parkaa, kun hän tässä tekee lähtöä. Ei sentään lopullista, sitä viimeistä, mutta nimihirviönsä puolesta melko helvetilliseen paikkaan kuitenkin. Kyseessä on kulttuurin saavutettavuus-projektin päätösseminaari. Olisivat edes lyhentäneet sen kulsariksi.
Aivan kansantajuisista, vieläpä tärkeistä asioista on sentään kysymys. Mietitään, miten sokea saisi enemmän irti kuvasta ja kuuro musiikista. Miten pyörätuolilla pääsisi katsomaan kaunista maisemaa kallion laelta tai kehitysvammaisena oppisi tekemisen kautta taitoja & tietojakin.

Homma käynnistyy nukketeatterilla. Vaikuttaa sokean kannalta yhtä saavuttamattomalta kuin baletti ja sirkus-taide. Niissä kuulee musiikin, nukketeatterissa jutun juonen. Asian ydin, se, mikä silmiin näkyy, peittyy kyllä hämärään. En vaikeasti heikko näköisenä lapsenakaan koskaan tykännyt nukketeatterista. Jospa tilanne muuttuu tänään.

Iltapäivällä kävelee estradille kuvailutulkkauksesta erittäin kiinnostunut taiteilija Marika Leinonen-Vainio. Hän on laatinut mm. Pori folkin nettisivuilta löytyvän sanakartan, jolla havainnollistaa uusimman kulttuuripaikkamme, Puuvillan kehräämön sisätiloja. Pauli Viertonen ja meikä olemme avanneet kartan. Eiköhän se aukea muillekin asiasta kiinnostuneille. Marika kertoo siis sanoin, mitä missäkin päin kehräämöä on. Käytiin turuttaren kanssa tila läpi ennen Pori Folkia: Teatterisalin osalta hieman mutkikkaaksi se osoittautui, mutta sanakartta auttaa.

Paljon  on Porin puolessa puhuttu saavutetttavuudesta. Aika omaperäisiä kuvailukokeilujakin on tehty. Mielestäni ne ovat onnistuneet järkiään. Marikalla ja kumppaneilla on paljon annettavaa Näkövammaisten kulttuuripalvelulle, kenties myös sillä hänelle ja ennen kaikkea meille Länsi-Suomen sokeille.

Ettei menisi pelkäksi näkövammaisasiaksi, kerron esikoiskirjailija Ilari Laaksosen ensitorstaisesta esiintymisestä. Ilari kertoo ravintola Kirjakaupassa (Kirjakauppa siis ravintolan nimi) runokirjastaan "Naamiohuvit."  22-vuotias mies on pyörätuolistaan käsin osallistunut myös moniin näyttämöprojekteihin. Vaikka Pori on suht. hyvä paikka vammaiselle, ei Ilari pääse joihinkin keskeisiin rakennuksiin. Esteettömyys on kyllä otettu osaksi kaupunkisuunnittelua.


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti