lauantai 1. syyskuuta 2012

- Mainos on rikkaiden tapa kerjätä.

Kuka lie tuonkin viisauden lauseeksi kiteyttänyt. On varmaan ollut osaltaan oikeassa, joskaan emme me kaikki tuotteidemme mainostajat kovin äveriäitä ole; emme varsinkaan maksettuamme sen reklaamin. Näkyvyys joltisellakin foorumilla maksaa marsibaania.

Minä joudun vasten tahtoani mainostamaan kirjojani. Toivottavasti en tee sitä törtevästi tyrkyttäin. Pari myyjää Porin silakkamarkkinoilla tunkeutui eilen aivan liian lähelle asiakkaan suojavyöhykettä. Kävivät ikään kuin iholle antamatta tilaa omille valinnoille. En voinut välttyä ylipuhutuksi tulemisen tunteelta.

Niin kuin en muka itse tahtoisi tai edes osaisi päättää, mitä ja paljonko ostan. Eräskin mies olisi väkisin myynyt molempia, suht. kalliita tuotteitaan , vaikka kiinnostuin vain toisesta. Sitä toista hän sitten vaati ostamaan pakastimeenkin. Ei sentään syöksynyt myyntitiskin yli kuultuaan pakastimeni olevan täpö täynnä ennestään. Paljon miehen toivomaa pienemmät kaupat syntyivät vain, koska hänen tuotteensa sattuivat olemaan suurinta herkkuani. Hetken harkitsin kyllä poistumista paikalta tyhjin ostoskorein.

Puhelinmyyjät ovat piilo- ja julkityrkytyksen ammattilaisia. En tiedä, miten heitä oikein koulutetaan, kun tyyli tuntuu kaikilla olevan sama, päällekäyvä. Tuputuksen sävy tosin vaihtelee. Ilmankos yksi epäsuosituimmista lauseista kuuluu: "onko teillä hetki aikaa?"

Työtään puhelinmyyjät vain tekevät. Se sopii muistaa, ettei kivahda kiukkuisesti kapulaan. Minulla on tapana ajatella, miltä itsestäni tuntuisi, jos joutuisin toimimaan puhelinmyyjänä ja ihmiset lähinnä haistattelisivat. Aika epätoiveammatti se olisi, monelle lähimmäiselle silti työttömyyden ainoa vaihtoehto.

Aatteensa ja uskontonsa tuputtajat ovat vielä erikseen. Heidän mainoksensa iskenevät torjuntaan vielä useammin kuin kauppiaiden. Kovin vaahtosuinen agitaattori tekee pääasiassa hallaa liikkeelleen. Minä viihdyn paremmin seuratuvan penkissä punnittua puhetta kuunnellen kuin ylistyskokouksissa halleluujaa huudellen.



Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti