maanantai 8. lokakuuta 2012

MERIKROTTIA ja KIIRUNAKEITTOA

Kasvavan kauhun vallassa luin juuri wikipediasta syyllistyneeni eilen ympäristörikokseen. Päätettiin näet, herkkusuita kun ollaan, tilata merikrotin pyrstöä kera fenkolin, simpukoiden ja katkarapujen. Rikospaikka oli Stefans Steek house-niminen hienohko turkulaisravintola.

Merikrotti ui mahdollisen uhanalaisuutensa takia maailman luonnonsäätiö WWF:n punaisessa kirjassa. Ei tosin tiedetä, uhkaako lajia kato vai ei. Barenzin mereltä Välimerelle asti ulottuvalla levinneisyysalueellaan krotti viihtyy syvissä vesissä. Sammakkomiehet eivät ole käyneet kurkistamassa, montako niitä siellä on. En minäkään, mikä puolustuksekseni sanottakoon.
Kysyt ehkä, maistuiko se ede. Kyllä maistui. Maku toi mieleen hummerin. Tässä toteutuu käänteisellä tavalla sananparsi "moni on kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä."  Krotti-parkaa kas ei voi parhaalla tahdollakaan ylistää kaunottareksi. Saksankielinen nimi, Seeteufel, sanoo asian suoraan: Meripiru.

Äiti-krotti lienee emäntä märässä talossaan. Jopa kaksimetrisenä matroonana se on neljä, viisi kertaa miestään isompi vonkale. Krottiherran on viisainta antaa vaimokullan päättää, missä kaappi seisoo. Kaapit lienevät kyllä aika harvinaisia meren syvyyksissä.

Mutta mutta, hyvät ystävät: mikään tällainen ei vapauta blogistia osallisuudesta karmeaan rötökseen. Kaiken lisäksi olen rikoksen uusija ja rikokseen yllyttäjä. Vaimoni astui ehdotuksestani tälle kaltevalle tielle vasta eilen, itse olin kokenut, etten sanoisi paatunut gangsteri. Söin kolme vuotta sitten Luulajassa kiirunakeittoa. Syynä silloin käännösvirhe. Listassa luki "fjällripasoppa."  Muistelin fjällripan tarkoittavan riekkoa, mutta ei pentele, kiirunaa se tarkoittaa. Riekko on snöripa  på svenska. Se ei, toisin kuin kiiruna, ole Ruotsissakaan rauhoitettu eläin.

Että tällaisen hirviön blogiin te nyt olette sekaantuneet. Olen muuten Satakunnan luonnonsuojelupiirin ex-puheenjohtaja. Nyt ymnmärrätte, miksi ex. :))

Hirnuu Hanski
.

Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti