perjantai 26. lokakuuta 2012

YKSITYINEN PALVELU - KALLIS PALVELU

Jutta Urpilainen kertoi, että moni kunta ostaa jo kaikki terveyspalvelunsa yksityiseltä sektorilta. Porissa ei ole ulkoistettu läheskään noin paljon. Kuitenkin myös täällä on painetta hankkia kauan kunnallisina säilyneitä palveluja ulkoa. Jos palvelusetelihanke toteutuu, nämä paineet kasvavat.

En tiedä, paljonko käynti yksityislääkärillä maksaa nykyään; vieläköhän satasella selviää? Jotkut erikoislääkärit saattavat periä jo enemmänkin. Kun viimeksi kolmisen vuotta sitten turvauduin kipeän polven takia yksityiseen lääkäriin, tämä ensitöikseen haukkui ylipainoani, kehotti välttämään tupakkaa ja kirjoitutti 70 euron laskun. Sen kokemuksen jälkeen olen suosinut terveyskeskusta. On paljon lähempänäkin, tuossa kilometrin päässä Pihlavassa.

Yksityisen vanhustenhoidon kanssa jouduin tekemisiin vieraillessani ensin papin, sitten tietokirjailijan viitta ylläni Porin suomalaisessa vanhainkodissa. Se ei ole Porin kallein, mutta vähänpä asukkaina eläkkeellä olevia myyjiä, siistijöitä, kotiavustajia, farmaseutteja ja kirjastovirkailijoita oli. Suurten perheiden yksinhuoltajat puuttuivat. Pienipalkkaisella ei ole varaa valita, ei liioin pitkäaikaistyöttömällä.

Vastakkainasetteluako? Kenties, mutta juuri siitä kunnallisvaaleissa on kysymys. Porikin on ajettu valtiovallan ratkaisuin niin ahtaalle, että sen tekee tiukkaa säilyttää palvelunsa. Veroprosenttia ei voi nostaa taivaisiin, velkaa ei saa loputtomiin. Kunnankin ottamalla velalla on sitä paitsi korkonsa.

Oikeistopuolueet kokoomuksen johdolla käyttävät syntynyttä tilannetta hyväkseen. Rahaahan saa esimerkiksi myymällä kaupungin omaisuutta. Sitä säästyy luopumalla palveluista. Tämä tietysti virkistää taloudellista toimintaa, mutta lisää epätasa-arvoa ihmisten kesken. Kunnalliset palveluthan ovat lompakkoystävällisiä, osa, kuten vaikkapa kirjasto, kokonaan ilmaisia.

En aina ole hyväksynyt demarien otteita valtakunnan enkä varsinkaan kunnallispolitiikassa. Paavo Lipposta en äänestänyt presidentinvaalissa ja Porissa sekä pienten koulujen että sivukirjastojen lakkautus olivat huonoja ratkaisuja. Ympäristöasioissa puolueeni saisi omaksua luontoystävällisemmän linjan. Syy ehdokkuuteeni nimen omaan demarien listoilla on näitä yksityiskohtia tärkeämpi: kunnallisten palvelujen vankkumaton puolustus. Olen ylpeä tavasta, jolla Jutan johtama puolue ja Esa J. Anttilan johtama valtuustoryhmä toimivat. Jutta ei päästä kokoomusta riehumaan Suomessa emmekä me Porin demarit kotikaupungissamme. Aikeet riistää ihmisiltä halpa ja hyvätasoinen julkinen palvelu tulevat jatkossakin törmäämään vasempaan seinään. Muun muassa sinusta, äänestäjä, riippuu, miten vahva tuo muuri on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti