maanantai 15. lokakuuta 2012

ULKOILUTTAKAA TOISIANNE

Hermoille uhkaa moni juttu käydä näin syyssydännä. Pelkoa, kiirettä, kipua sairautta, huolia ja huonoja unia. Syödyksi tulee liikaa, liikutuksi liian vähän. Kunnallisvaalitkin jännittävät.

Tunnistitko itsesi? Tilanteesi ei toivottavasti ole yhtä epämiellyttävä kuin Tiiratorpan isännän, vaikka siinä samoja piirteitä olisi. Et ehkä kiepu liikojen töiden etkä raastavan jännityksen verkossa. Silti elämänmuutos on vilahdellut mielessäsi.

Itselläni tuli mitta täyteen, kun lintukotoni lähellä oleva, kohtuullisen loiva ja lyhyt, Noollundin ahteeksi sanottu mäki pani puuskuttamaan. Hipa tillillään, etten ehdottanut vaimolle kääntymistä takaisin. Pumppu kläppäsi jo huolestuttavasti siihen malliin.

Tällaiset säikähdykset ovat lopulta hyviä tapahtumia. Niistä voi ottaa oppia. On tosin vaarallista ryhtyä remontoimaan elämäänsä rajusti, mutta asiat sopii aina ajatella uusiksi. Löytyy ehkä järkevä ja lisästressiä aiheuttamaton tapa muuttaa tyyliä.

Näin onnellisesti näyttää käyvän Tiira-parille. Elvytimme vanhan kävelykulttuurimme. Entisten viisien ja kuusien kilometrien sijasta patikoidaan nyt yksi. Matkalla tarkkaillaan lintuja, tervehditään tuttuja, jäädään juttelemaan. Syysraikas ilma ja itse liikunta virkistävät kummasti. Mömmööntynyt olo ilmavaivoineen vaihtuu tyytyväisyydeksi siihen, että reitti ruokapöydästä ulko-ovelle löytyi.

Tylsääkö? No sitä kävely linnuista ja naapureista  huolimatta minulle on. Monenlaisilla verukkeilla sitä ennen säikähdystä lhykkäilinkin. Vetosin kiireisiin, jopa sokeuteen. Kun ei voi edes katsella maisemia, mitä varten liikkuisi. Vaimo taisi puolustella haluttomuuttaan jollakin muulla syyllä, koskapa myönsi laiskuuden olleen se oikea peruste.

- Ehkä voimme antaa anteeksi itsellemme, sanoin minä.

- Annettaisko myös toisillemme, vastasi Pirjo. Yhdessä päätimme olla tekemättä elämänmuutoksesta velvollisuutta. Jos ulkoilu menee pakkopullaksi, se loppuu pian. Vaaditaan uusi säikähdys. Kuka takaa, että se on yhtä lievä kuin minulla siellä Noollundin ahteessa?


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti