torstai 9. elokuuta 2012

- Ujo mies ei saa kaunista akkaa (suomalainen sananlasku).

- Kehu hevostas huomenna, poikaas vuojen kuluttua, akkaas älä ikinä (Karjalainen sananlasku)

Nuo kyseenalaiset kansanviisaudet juolahtivat mieleen tänään, kun nimipäivää viettää Erja. Tuompon Erja, sittemmin Erja Tuompo-Johansson oli nuoruuteni vakavin ihastus. Niin ujo poika vain olin, ettei sana "Rakas" ikinä irronnut huuliltani. Upotin arkuuteni vuolaana soljuvaan puheen virtaan. Monet suupaltit ovat pelokkaita ihmisiä. Tosipaikan tullen me jänistämme.

Minulla on kohta 34 vuotta ollut kaunis "akka", jota, kuten tästä huomaat, tulee myös kehutuksi. Vaikka Erja oli ja on varmaan yhä ihana, osoittautui saamattomuuteni lopulta (kenties kummankin) onneksi. Hyvä, etteivät eräät vähältäpiti-tilanteet toteutuneet.

Mutta ei tyttöystävättömyys nuorena hyvältä tuntunut. Olisinpa nähnyt viiden, kuuden vuoden päähän, niin paljon vaillaolon tuskaa olisi jäänyt tuntematta.Ympäristöni taas olisi välttynyt tytöille tarkoitetulta, omakehuun ja tekorehvakkuuteen viittaavalta pullistelultani. Luokkatoverit saivat siitä kystä kyllin.

Nykyään nuoret ottavat kuulemma rennommin. Seurustellaan löyhästi, ollaan enemmänkin kavereita kuin rakastavaisia, hengaillaan milloin kenenkin kanssa ja liikutaan paljon porukoissa. Vapisevin sydämin tehdyt tunnustukset ovat harvinaisia; niin myös eron kyyneleet.  70-luvun poika ja tyttö sitoutuivat toisiinsa.

Puhun nyt likiarvoista. Hilpeät hidalgot ja vaaralliset vampit ovat aina eläneet keskuudessamme. Komean ja kauniin on helppo olla cool. Eiköhän sentään parin haku lie vaikea asia onnensa etsijälle  niin silloin kuin nyt. Esim. rippileireillä olen pappina saanut seurata hyvinkin riipaisevia romansseja. On itketty armaan puutetta ja menetystä, tytön kylmää sydäntä, pojan pilkkaa häntä palvovalle neitoselle. Älkää naurako. Nämä ovat kauhean kipeitä asioita.

Palaan Erjaan. Toverit todistivat monin suin, ettei lempi leiskunut vain Hanskin povessa. En uskaltanut uskoa heitä, mutta jos olisin nähnyt neidon ilmeet, niin, kukapa tietää. Sokeille ja vaikeasti heikkonäköisille nuorille on katsekontaktin puute iso ongelma. Kun yhteys on muutenkin vaikea saada aikaan, niin entäs ilman katseita? Minä sain ensimmäisen ja samalla toiseksi viimeisen tyttöystävän 21-vuotiaana. Hän oli ja on sokea.

"Älkää te näkevät tytöt viekö meiltä meidän sokkopoikiamme. Te voitte saada kenet vain, mutta meillä ei paljon mahdollisuuksia ole", kirjoitti nuori nainen radion Pisteitä-ohjelmaan. Ohjelman kohderyhmä olimme me sokeat.






Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti