perjantai 17. elokuuta 2012

Voice of Finland-kisan myötä kaikelle kansalle tutuksi tullut Mikko Herranen puhuu asiaa Iltalehdessä. Muusikko kertoo toimittajalle, kuinka ihmiset tekevät hänestä väkisin erilaisen. Jotkut miettivät tosissaan, kuuluuko sokealle sanoa näkemiin vai kuulemiin. Olen muuten ratkaissut sinänsä olemattoman kysymyksen ehättämällä edelle. "Hymyillään, jos tavataan."

Mikko löytää mielestäni osuvimman mahdollisen sanan kuvaamaan yleisintä tapaa suhtautua vammaisiin. Se on "vieroksunta."  Harva vammaista vamman takia vihaa, hieman useammat kulkevat ohi huomaamatta häntä. Niille, jotka huomaavat, syntyy vaistonvaraisesti tarve rientää hätiin. - Miten auttaisin tuota yksin tonttuilevaa sokeaa? Pääseeköhän tuo tuolla pyörätuolilla kauppakeskukseen vai pitäisikö minun mennä työntämään? Ymmärtääköhän tuo CP-vammainen normaalia puhetta, kun sen omakin  puhe on hieman erikoista?

Kysymysten takana piilee kaunis halu olla kohtelias. Eivät  Matti Virtaset ja Katja Korhoset tahdo loukata. Vieroksunnalleen he kuitenkaan eivät voi mitään, eivät ennen kuin paremmin tutustuvat johonkuhun vammaiseen. Silloinkin voi käydä, kuten Tiiranpojalle tämän hakiessa virkaa eräästä seurakunnasta. Korkea kirkonmies kysyi silloiselta pastori, nykyiseltä rovasti Ari Suutarlalta, pystyykö Tiira suorittamaan virkaan kuuluvat tehtävät. Suutarla vastasi minun pystyvän ja jatkoi: "Olenhan minäkin suoriutunut kohta parikymmentä vuotta."  - Joo joo, kyllä tiedän, että sinä pystyt paljoon, mihin eivät näkevätkään, mutta entäs se Tiira, ihmetteli kirkonmies. Aina ei edes yhden vammaisen esimerkki riitä vakuuttamaan lähimmäisiä meidän normaaliudestamme.

Minä muuten sain viran. Huonompi juttu on, että vieroksunta haittaa luontevaa kanssakäymistä vammaisten ja vammattomien kesken. Jälkimmäiset ottavat liikaa huomioon erilaisuutemme. He eivät näe samanlaisuuttamme itsensä kanssa. Kuitenkin vammaisella on samantyyppiset toiveet, tarpeet, unelmat, ilot ja surut kuin muilla. Vaihtelu näissä riippuu enemmän muista ominaisuuksistamme kuin esim. sokeudesta. Ovathan ihmisten taustat ja luonteet erilaisia.


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti