keskiviikko 29. elokuuta 2012

Ystävä tuossa jo ihmetteli, kun ei Tiiratorpasta ole pukannut blogia pariin päivään. Syy on hyvä: Anne Huttusen uusi kuunnelma nimeltä peilin lumetta. Noudatin käsikirjoittajan ja ohjaajan kutsua tulla kuuntelemaan aikaansaannos Helsinki-merkkiseen kylään, joka sijaitsee tiettävästi maamme eteläreunassa. Minä menin, tietokone ei.

Mutta kylläpä kannatti. Peilin lumetta on Annen kuunnelman otsikko, hän siis sen äiti ja Jännärijoutsenet-niminen ryhmä esittäjä. Joutsenen jäsenet ovat sokeita kuten Annekin. Penger-salin täysi yleisö keskittyi jännittävään juoneen ja upeisiin näyttelijäsuorituksiin niin intensiivisesti, että runsas neljä tuntia vierähti kenenkään ajankulua huomaamatta. Kuuntelimme herpaantumattoman sisäistyksen tilassa. Jos hiiri olisi pinkaissut lattian poikki, olisimme luulleet äänen kuuluvan kuunnelmaan, niin hipi hiljaa kaikki olla tahdoimme.

Juonesta en kerro blogin lukijoille paljon. Peilin lumetta on näet kuultavissa internetistä. Sen verran vain, että naisvaltainen joukko ihmisiä on kokoontunut Peilihovi-nimiseen kartanoon larppaamaan. Ihmissuhteet ovat ennestään mutkikkaat ja uhkaavat sotkeutua kuunnelman aikana entisestään. Talon menneisyys astuu esiin sekä takaumina että nyt-hetkeen ulottuvina kohtauksina. Kauhua ja jännitystä koetaan, kun hovissa alkaa tapahtua outoja, päähenkilö Lauran henkeä uhkaavia asioita.

Kuunnelkaa ihmeessä Anne Huttusen mestariteos sieltä netistä. Kuunnelmaa voi kuulemma tilata kuuntelutilaisuuksiin myös maakuntien Suomeen. Esimerkiksi näkövammaisyhdistyksille se toisi tervetullutta vaihtelua syksyn ja talven ohjelmaan. Osaltani yritän järjestää kuuntelutilaisuuden Porin Kulttuurikulmaan Gallen-Kallelan katu 8:aan.

On sääli, ettei enempää yleisradio kuin paikallisradiot suosi kuunnelmia. Vain Yle ykköseltä niitä enää kuulee; vähenevässä määrin sieltäkin. Peilin Lumetta ei taatusti olisi huonoin radiosta kuultu jatkojännäri. Hyviä ovat olleet myös Anne Huttusen aiemmat työt: Häcikkinaisia ja Kateuden talo. Ensikuunteluyleisön yksimielinen huokaus kuuluu: Lisää tällaista.


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti