keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

- tuntuu, kuin aurinko paistaisi tuon miehen sisälläkin.

Tiede-lehden kesäkuun numero luonnehti Peter Lundia noin kauniilla kuvatekstillä. Kauniilla ja osuvalla. Kas valoisa on professorin ilme ja aurinkoenergia tärkein tutkimuskohteensa. Rohkenisimmeko sanoa, että Peter Lund palvoo aurinkoa järjellisemmistä syistä kuin faarao Amenhoteb IV alias Eknaton muinoin.

Tapasin Lundin kymmenkunta vuotta sitten, kun keskustelu ydinvoimasta kiehui kuumana. Mies valloitti porilaisen yleisönsä sekä rennon poikamaisella esitystavallaan että ehdottoman pätevillä, vahvaan tutkimukseen perustuvilla näkemyksillään. Liiveissämme läikähti lievä ylpeyskin silloin. Peter Lund kävi koulunsa Porissa. Täältä ovat kotoisin hänen nykyään niin hyvin hallitsemansa fysiikan alkuopit.

Tiede-lehden artikkelista ilmeni, ettei professori ole antanut periksi, vaikka eduskunta myönsi luvan perustaa kaksi uutta ydinvoimalaa. Lundin (ja Hanneksen) mielestä päätös oli huono. Ei ole pakko matkustaa Shernobyliin, Fujijamaan eikä Harisburgiin asti omaksumaan tätä kantaa. Pelkät taloudellisetkin syyt puoltavat ydinvoiman vaihtoehtoja. Suomessa ei osata valmistaa ydinvoimaloiden komponentteja. Työ pitää tilata ulkomailta, josta myös leijonan osa työvoimasta tulee. Voimalan tarvitsema uraani on tuontitavaraa. Meiltäkin sitä tosin löytyy, mutta louhinnan ympäristövaikutukset olisivat kauheat. Kanadan uraanilouhokset muistuttavat kuun maisemaa.

Ydinvoimalat työllistävät valmiina 3000 - 4000 henkilöä. Rakennusvaiheessa tarvitaan hieman enemmän. Tuo rakennusvaihe onkin kestänyt Eurajoella kauan, sillä mitkään sopimukset Teollisuuden voiman ja ranskalaisen toimittajan välillä eivät ole pitäneet. Tavallaan hyvä lähialueen eli Porin ja Rauman seutujen kannalta. Kuitenkin Porissa valmistetaan myös titaanioksidia. Muutamalla grammalla sitä yhdistettä saa aikaan sata neliömetriä aurinkopaneelia.

Aurinkoenergian lisäksi Peter Lund lisäisi bio- ja tuulienergian käyttöä. Meillä on yllin kyllin käyttämätöntä biomateriaalia. Kovin aurinkoinen ei pohjoinen maamme kyllä ole, puhaltelevatpa täällä esim. Valtamerten rannikoihin verrattuna leppoisat tuuletkin. Jatkuvasti keksitään uusia, tehokkaita keinoja ottaa ilmaiset luonnonvoimat talteen. Tuulivoimalat pienenevät samalla kun tehot paranevat. Aurinkoa voidaan jo nyt jopa siirtää seudulta toiselle. Lund laskeekin, että vaihtoehtoiset energiaratkaisut työllistäisivät kymmenen kertaa niin paljon väkeä kuin ydinvoima. Suuronnettomuuden riski ja loppusijoitukseen liittyvät ongelmat väistyisivät.

Sitten tulee vielä tuo paljon puhuttu energian säästö. Ihmisten ei tarvitsisi luopua paljosta, eipä juuri mistään. Teollisuus näet pitää huolen säästöstä. Tekniset laitteet pyritään nykyään valmistamaan sähköpiheiksi. Vähän sähköä käyttävä jääkaappi, pakastin tai hella menee paremmin kaupaksi kuin energiasyöppö kodinkone menisi. Sähkön säästö on myyntivaltti.

Kuka sitten haluaa ydinvoimaa? Luulisi, ettei kukaan. Sitä rakennetaan nyt suurteollisuuden ja energiayhtiöiden vaatimuksesta. Peter Lund kertoi Tiede-lehdelle, että hänen ajatuksiaan arvostetaan, mutta päättäjät lukevat ahkerammin pääomapiirien rahoittamia tutkimuksia. Hän haaveilee kymmenestä tärkeästä ihmisestä. Jos kymmenen keskeistä vaikuttajaa käyttäisi järkeä, alettaisiin Suomessa suosia vaihtoehtoisia energiamuotoja. Unelman olisi syytä toteutua, sillä muuten voi käydä näinkin:
http://www.youtube.com/watch?v=z2E8kSRFsUc


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti