tiistai 26. kesäkuuta 2012

Kaksi aiempaa blogi-kirjoitustani saa jatkoa tältä istumalta. Muistanette ahlaislaisten aikeen polttaa kokkoa lintuluodolla ja Sylviana luoksenne lennätetyn, kesäisen  joulutervehdyksen. Ahlaisista kantautui Tiiratorppaan hyviä, häkkilintupuolelta huonoja uutisia.

Ensin ne hyvät. Kokkoa ei sitten poltettu lintuluodolla juhannuksena A.D. 2012. Runoja kirjoittavan kalastajan, Petri Liljan vetoomus kuultiin Porin ympäristötoimistossa. Kimmo Nuotio riensi paikalle toteamaan, että surkeasti makasi maa, oli maannut jo useita vuosia. Jätelakia oli rikottu monena jussina  polttamalla kokossa myrkkykaasuiksi ja maaperäsaasteiksi palavaa ryjää. Lisäksi luodolta löytyi paljon lapintiiran pesiä. Tämän hienon, aina Etelämanteren edustalle asti muuttavan lajin poikaset olivat ilmeisessä vaarassa palaa elävältä. Joka tapauksessa pesintä häiriintyisi pahasti.

Kimmo pystytti paikalle kieltotaulun. Kokonsytyttäjien tuli kieltoa noudattaa ja niin he tulevat tekemään seuraavinakin juhannuksina. Ilmeisesti lainrikkomuksissa oli osittain ollut kysymys tietämättömyydestä.

Osin tietämättömyydestä, osin välinpitämättömyydestä johtuvat myös vapaina syntyneiden lintujen vankilatuomiot. Epäkohta otettiin esiin Birdlife Suomen lintuverkossa. Israelissa, Italiassa ja Albaniassa matkailleet kertoivat, että häkki heilahtaa siellä päin mm. tikleille. Kaunis ja heleä-ääninen siemensyöjä, tikli, on suosittu häkkilintu.

Euroopan unioni on kieltänyt luonnonlintujen myynnin ja häkityksen. Ainakin Italian lainsäädäntö on mukautettu tähän. Lain valvonnan laita onkin niin ja näin. Tiklejä ja mustapääkerttuja kaupataan kuulemma toreilla varsin avoimesti. Toivoisipa saapasmaan olevan tässä asiassa vähemmän suurpiirteinen. Ottaisivat esimerkkiä EU:n  mallioppilas Suomesta, jossa kaikkien villieläinten ottaminen elätiksi/lemmikiksi on kiellettyä. Edes vahingoittunutta variksenpoikaa ei saa ruveta itse hoitelemaan, vaan se on mahdollisuuksien mukaan toimitettava asiantuntijan huostaan. Porissa tällainen luvalla toimiva lintuhoitaja on Ari Rantamäki.


Blogi: tiira-kirjat.blogspot.com
verkkokauppa: www.tiirakirjat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti